Δισκογραφική εταιρεία Columbia

Columbia δισκογραφική εταιρεία

Η Columbia ήταν μια μουσική εταιρία παραγωγής δίσκων και όχι μόνο.Ηταν Βρετανικής παραγωγής και στόχευε στην αγορά της Βαλκανικής και μεσης Ανατολής.Το εργοστάσιο λειτούργησε στην Αθήνα και είχε παραγωγή γραμμοφώνων, ραδιοφώνων, δίσκων, μεγαφώνων,και πάντως είδους φωνοληπτικων ηχητικων οργάνων.
Ποτε ιδρύθηκε και η ιστορία της
Οι εργασίες κατασκευής του κτηρίου αρχησαν το 1928 και ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο του 1929 στη Ριζούπολη του δήμου Αθηναίων,σε έκταση 14 στρέμματων.Το 1991 πόρτες κλεινουν οριστικά 
Από εκεί πέρασαν προσωπικότητες όπως: Τσιτσάνης, Μπιθικώτσης, Χατζιδάκις, Βέμπο, Χιώτης, Βαμβακάρης, Ξαρχάκος, Ελύτης, Ρίτσος, Σεφέρης και άλλοι πολλοί.
Όταν ξεκίνησε το προσωπικό ανερχόταν στα 40 άτομα. Στις εγκαταστάσεις παρήγαγαν δίσκους για τις εταιρείες Columpia,His Master Voice και Columbia-EMI .
Ανταγωνιστές ήταν Odeon,Parlophone και Μίνως Μάτσας και Υιός.
Με την έλλειψη αιθουσών ηχογραφήσης οι φωνοληψίες γίνονταν σε ξενοδοχεία ή σε αποθήκες κατάλληλα διαμορφωμένες από ξένα συνεργία.Την ίδια χρονιά βγαίνει από τις πρέσες η πρώτη πλάκα 78 στροφών, φτιαγμένη από μικτή πάσα με φούμο, κάρβουνοσκονη , οινόπνευμα,γομμαλάκκα και επεξεργασμένο λεπτό χαρτί.
Το 1935 και μετά από μακρόχρονη εξειδίκευση στο Λονδίνο έρχεται στην Ελλάδα ο τεχνικός διευθυντής Ευάγγελος Αρεταίος που δημιουργεί και λειτουργεί το πρώτο στούντιο φωνοληψίας ως το 1965.
Μετά ανακαινίστηκε και λειτούργησε ως στούντιο 3 .
Η δικτατορία του Μεταξά δεν αφήνει μεγαλα περιθώρια στην δισκογραφία.Οι γραμμοφωνήσεις περνάνε στην ιστορία,παρά τις δυσκολίες.
Το1940 στην κατοχή, το προσωπικό μειώνεται.Ο Αρεταίος φυλακίζεται για παραγωγή δίσκων της Βέμπο που σατιριζουν τον Μουσολίνι.
Το τυπογραφείο ανατινάζεται γιατί τύπωναν αντιστασιακό υλικό.
Το 1941 επιτάσσεται από γερμανικές δυνάμεις και λειτουργεί ως συνεργείο επισκευής αρμάτων μάχης.
Το εργοστάσιο υπέστη καταστροφές από τον εμφύλιο.Με την απελευθέρωση η εταιρεία γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη.
Το 1955 εξελίσεται τεχνολογικά.Στο στούντιο ηχογραφούσαν όλες οι εταιρείες.Αρχιζει η συνεργασία με τους Άραβες, Λιβανούς και Αιγύπτιους.
Το πρώτο βινύλιο είναι πλέον εδώ .Το 1964 έχει υπερσύγχρονα στούντιο 1 και 2 και η πρώτη στερεοφωνική ηχογράφηση.Οι παρτιτούρες εμφανίστηκαν για πρώτη φορά.Οι ορχήστρες δεν είναι επαρκής και εμπλουτίζονται.
Το 1970 εμφανίζεται η πρώτη ηχογραφημένη κασέτα.
Το 1977 αρχίζει η λειτουργία του λιθογραφείου.Οι 33 στροφές έγιναν 45.
Το 1978 το προσωπικό φτάνει τα 460 άτομα.
Το 1979 η εταιρεία είναι στην 75η θέση στις εξαγωγικές εταιρείες της Ελλάδας,καθώς το 1977 είχε κέρδη 5.000.000 δολάρια. Το 1980 είναι και το τελευταίο δισκάκι.
Το 1983 σταματούν οι φωνοληψίες .
Το 1991 το εργοστάσιο κλείνει από το 1999 ανήκει στην εταιρεία MARMIN .
Το 2006 κηρυκτικε διατηρητέο.
Φυσικά τώρα είναι ένα κτήριο γκρεμισμένο, εγκαταλελειμμένο και γεμάτο γκράφιτι, όπως βλέπετε και στις παραπάνω φωτογραφίες . 
Μέσα στο κτήριο εισέρχονται σατανιστές, ναρκομανείς, ρωμα και άστεγοι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γελλω κακοποιό δαιμόνιο

Μορνα ή Σκοτεινός τόπος